Hoe WASTEA bijdraagt aan een duurzamere wereld 

Maarten is, samen met vijf anderen, verantwoordelijk voor het opkomende bedrijf WasTea. De mannen zijn de uitdaging aangegaan om met hun concept om mensen een handje te helpen om duurzamer te leven. “Als je iets kleins doet, kan je soms al een grote impact maken.” 

Maarten studeerde commerciële economie met een interesse voor online marketing en heeft al een lange tijde de ambitie om een eigen bedrijf op te starten. Tijdens deze studie heeft Maarten een van zijn huidige partners ontmoet, Michael.  “Michael en ik leerde elkaar kennen als studenten en sinds dag één wilden we samen al een onderneming opzetten. Toen hebben we heel wat dingetjes geprobeerd maar die zijn nooit de lucht ingegaan.” Het avontuur begon eigenlijk pas toen Maarten en Michael in contact kwamen met destilleerderij De Tweekoppige Phoenix op de Zaanse Schans. “Wij zijn in de periode dat zij dicht waren in verband met corona, in gesprek gegaan om misschien een drankje te ontwikkelen met hen.” Hier begon de zoektocht naar het drankje. 

Hoe het begon
Michael en Maarten zijn huisgenoten en gaan elke donderdag naar de markt. Hier ontdekten zij dat er veel fruitschillen worden weggegooid. “Op dit moment dacht ik even terug aan de woorden van Allard, een van de ontwikkelaars bij De Tweekoppige Phoenix: ‘Je kan van vrijwel alles een drankje maken.’” Op dit moment kwamen ze op het idee dat ze aan het afval best een tweede leven konden geven. “Vanaf hier is het gesprek met de destilleerders verdergegaan en zo zijn we begonnen met het ontwikkelen van onze Waste Tea.” 

“Wastea is een drankje dat wordt gemaakt met sinaasappelschillen die overblijven in de persmachines uit supermarkten.” De schillen worden normaliter weggegooid, maar samen met een partner van Wastea, PeelPioneers, maken ze er een heel nieuw product van. “PeelPioneers is een bedrijf die van de schillen olie maakt, dit kopen wij op en hiermee maken wij, in combinatie met thee, onze Wastea van. Julian, onze teamgenoot, kwam met het initiatief om er iets anders van de te maken dan ‘gewoon een frisdrankje’. Zodoende zijn we op Wastea gekomen.” 

De missie
Met Wastea willen de mannen aan de mensen laten zien dat het ook duurzaam kan. “Op het moment zijn we nog heel kleinschalig bezig in de Zaanstreek. We hopen in de toekomst natuurlijk een grote impact te maken, maar we zijn ook realistisch. Het is nu meer om in te zien dat je met een product dat normaal gesproken weggegooid wordt, nog veel kan doen. We zijn nu ook bezig om een drankje te ontwikkelen met het vruchtvlees van ananas. De ananassen komen van de markt in Zaandam dus het drankje wordt ook echt een Zaans product. Het concept is hetzelfde als dat van de sinaasappelschillen, maar dan met ananassmaak.” 

“Wastea is niet alleen duurzaam drankje, maar het is ook nog gezond”, vertelt Maarten. “Er zit minder dan vijf gram suiker in, er zitten veel vitamines in en een iced tea maakt ook dat het laag is in calorieën.” Maarten is zeer enthousiast over hun product. “Het is superleuk om een product te ontwikkelen en als je iets meer onderzoek doet, kom je erachter dat er zoveel meer mogelijk is dan waar je je bewust van bent.”  

Met Wastea maken Maarten en zijn team het de consumenten makkelijker om bij te dragen aan een duurzame wereld. Zelf is Maarten nog niet zo lang, intensief bezig geweest met duurzamer leven. “Mijn ambitie ligt al lang bij ondernemerschap, maar pas sinds drie à vier jaar houd ik me bezig met duurzaamheid. Ik heb voor Wastea ook nog een bedrijfje gehad in bamboe, maar daarvoor boeide het me vrij weinig. Een paar jaar geleden ben ik er steeds meer over gaan lezen en heb ik verschillende documentaires gezien op Netflix zoals Seaspiracy. Het is confronterend om te zien hoe het er nu in de wereld aan toe gaat.” 

Ga naar https://www.winkdrinks.nl/ voor meer informatie over WASTEA

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.